Vragenvuurtje

'We moeten goed op de hoogte blijven en zorgen dat we voorop lopen'

De ontwikkelingen gaan tegenwoordig razendsnel. Niet alleen de technologische ontwikkelingen maar ook op het gebied van medewerkers, klanten en maatschappij. Roel Hoosemans werkt al 16 jaar bij Hoppenbrouwers en is sinds 2015 directeur Water – Infra & Industrie. Met veel enthousiasme, nieuwsgierigheid en vertrouwen kijkt Roel naar de visie 2030.

Vragen aan...

Roel Hoosemans, directeur Water - Infra & Industrie

“Ik ben nieuwsgierig naar alle ontwikkelingen die gaan komen. Vooral op het gebied van automatisering verwacht ik veel.”

In de branche van Industriële Automatisering (IA) gaan de ontwikkelingen extra hard. Heb je als engineer de ene techniek onder de knie, gaat de volgende innovatiedeur weer open. Welke ontwikkelingen verwacht jij de komende jaren?

“In vrijwel iedere branche wordt er gekeken hoe er geautomatiseerd en gedigitaliseerd kan worden. We gaan steeds meer werken met data en kunnen zo op voorhand weten wanneer er onderhoud moet gebeuren aan een machine. Zo kunnen we de levensduur van machines verlengen wat ook duurzaam is. Daarnaast denk ik dat er in de toekomst nog meer robots zijn die ons werk makkelijker maken.”

Denk je dat robots op den duur het werk van de mens overnemen?

“Dat verwacht ik niet. Ik denk dat door automatisering het werk voor ons makkelijker en leuker wordt. Nu staat er nog iemand in een fabriek kabels te knippen, straks staat daar een machine die de kabels op maat maakt. Daardoor is er voor de medewerker weer ruimte voor andere werkzaamheden en ruimte om door te ontwikkelen tot een andere functie. Door automatisering worden vanzelf nieuwe functies gecreëerd. In 2030 verwacht ik dat er functies zijn waar we nu nog niets vanaf weten.”

Duurzaamheid is ook een belangrijke pijler in de visie van 2030. Hoe denk jij dat we bij kunnen dragen aan een duurzamere toekomst?

“Duurzaamheid zit in veel verschillende aspecten en kan je op meerdere manieren doorvoeren. In ons eigen proces willen we 100% CO2-neutraal zijn, daar hebben we ook invloed op. Op projectbasis moeten we als Hoppenbrouwers stappen blijven zetten om ons de nieuwste technieken eigen te maken zodat we klanten van het juiste advies kunnen voorzien. Wij moeten de klant kunnen informeren over alle duurzame opties en wat de voor- en nadelen zijn. Uiteindelijk ligt de beslissing bij de klant en kunnen wij op dit gebied slechts advies geven.”

Zie je al veel verduurzaming bij klanten binnen IA?

“Het hergebruiken van afvalwater is iets wat nu steeds vaker wordt gedaan. Afvalwater komt op een bepaalde temperatuur binnen en gaat langs de warmtewisselaar. Die wekt vervolgens weer warmte op. Dat is natuurlijk een mooie manier van verduurzaming. De ontwikkelingen gaan ontzettend snel. We moeten goed op de hoogte blijven en zorgen dat we voorop blijven lopen.”

Tot slot, heb je zin in de toekomst?

“Zeker! We blijven als organisatie groeien en ontwikkelen en hebben iedereen hard nodig om dit te realiseren. Ik zie veel enthousiaste collega’s die plezier in zijn of haar werk hebben. Dat is waar we bij Hoppenbrouwers ook voor staan. Ik hoop dat dit nog jarenlang zo blijft. Daarnaast kijk ik uit naar alle ontwikkelingen die er de komende jaren gaan komen.”

(H)op de hoogte | oktober 2021 www.hoppenbrouwerstechniek.nl